perjantai 30. marraskuuta 2012

Kakkuja myyjäisiin


Eilisen leipomuksia. Neljä suklaakakkua ja kaksi taatelikakkua. Nämä matkasivat seurakunnan myyjäispöytään. Taatelikakun ohje on ollut käytössäni jo vuosikymmeniä, mutta suklaakakut tein muunnellulla tiikerikakun ohjeella eli laitoin koko taikinaan kaakaojauhetta ja paloiteltua tummaa suklaata. Ajattelin tehdä kotiinkin tällaisen suklaakakun, vaikka jouluksi, mutta haluan valuttaa päälle vielä sulatettua suklaata. On sitten varmasti tarpeeksi "makeeta".

Joulutapahtumassa leipomusten kanssa


 Viime viikon lauantaina järjestivät paikallisradio ja pari kauppiasta Joulutapahtuman. Sinne sai mennä tuotteitaan myymään yritykset, yhdistykset ja yksityiset. Niinpä minäkin varasin sieltä myyntipaikan itselleni ja leipomuksilleni. Jokainen myyjä rakensi itselleen myyntipaikan, ainoastaan paikan koko oli rajattu. Myyjiä paikalla oli n. 80. Paikka missä tapahtuma pidettiin, oli entinen rautakaupan halli. Sen verran oli viileä paikka, että takki piti olla päällä. Ihmisiä tapahtuma veti todella runsaasti. Tietysti tapahtumassa oli muistettu erityisesti lapsia, joille oli järjestetty monenlaista ohjelmaa, joulupukkia unohtamatta.


 Myyntipöydältäni löytyi monenlaista hyvää. Saaristolaisleipää tein paljon ja laitoinpa sitä maistiaisiksikin. Joulupusseista löytyi pipareita. Kerrostelineessä oli Suklaapalleroita ja Marsipaani-aprikoosi konvehteja. Taatelikakkuja ja hedelmäkakkuja löytyi myös. Valkosuklaa-appelsiinipikkuleivät olivat suosittuja ja bostonpullatkin tekivät kauppansa.


 Monet ihastuivat tekemiini marsipaanikoristeisiin appelsiini-muffineihin. Pakkasin laatikoihin valmiiksi kuusi kappaletta ja nopeasti tekivät kauppansa.Näyttihän ne kieltämättä herkulliselta.


 Marsipaanin värejä vaihtamalla sai vähän vaihtelua. Kotiin kun teen muffineita tarjolle, pursotan yleensä päälle jotakin hyvää. Mutta pursotuksilla koristelluiden muffineiden kuljetus paikan päälle, olisi saattanut vaatia veronsa. Tämä marsipaani oli siinä tapauksessa parempi vaihtoehto.


 Tässä samoja appelsiinimuffineita, mutta kuorrutus on mansikkatomusokerista ja päällä koristerakeita. Nämä makeat herkut olivat varsinkin lasten mieleen.


 Nämä makeat  on tehty mantelimassasta ja aprikoosipaloista. Päällä suklaata ja koristerakeita.  Palleroiset pakkasin pieniin sellofaanipusseihin. Olivat aika isoja, joten pakkasin pusseihin vain 10 kappaletta.


 Tein myös kaksi täytekakkua myyntiin. Kovasti ihmiset niihin ihastuivat, mutta ne sain kyllä tuoda takaisin kotiin. Olin saanut päähäni vision, että teen tällaiset "lahjapakettikakut" ja niin myös tein.


Punainen kakku on jo syöty, mutta vihreä on vielä pakastimessa. Marsipaanikakun kun voi huoletta pakastaa.  Joulutapahtuma oli mielestäni todella onnistunut. Sain oikeastaan kaikki tuotteet myytyä eli olen todella tyytyväinen. Jos ensi vuonna samanlainen tapahtuma järjestetään, haluan mukaan ehdottomasti. Tosin leipomuksia pitää olla huomattavasti runsaammin. Paljon enemmän olisivat ostaneet, jos vain olisi ollut mitä myydä. Mutta hyvä näin että menivät kaupaksi, toisinkin olisi voinut olla. Tietysti kotitekoinen on aina hyvää. Kaikki myymäni tuotteet olivat tuoreita eli jos joku halusi säästää ostamansa leipomuksen vaikka jouluksi, sen voi myös pakastaa.
Lisää tällaisia tapahtumia. Minä kun niin pidän leipomisesta.

lauantai 17. marraskuuta 2012

Suklaapikkuleipiä


Kokeilin leipoa tänään suklaapikkuleipiä, Kotilieden viime vuoden joulukuun lehden ohjeella. Ajattelin että,  pursotettavia pikkuleipiä on vaihteeksi mukava tehdä. En tiedä oliko ohje jollakin tavalla  puutteellinen,  koska taikina oli aivan hirveän raskasta pursottaa eli liian paksua, vaikka käytin isoa tyllaa. Ohjeessa oli 150g voita, 1dl tomusokeria, 1 munankeltuainen, 2 1/2 dl vehnäjauhoja, 1/2 dl perunajauhoja, 2 rkl kaakaojauhetta, 2 tl vaniljasokeria. Lisäksi laitoin n.1/2 tl leivinjauhetta, vaikka sitä ei ohjeessa ollutkaan. Ihmettelin kyllä kovasti, oliko nostatusaine unohtunut ohjeesta, vai eikö se siihen tosiaankaan kuulunut. No, minä laitoin, eikä siitä ainakaan haittaakaan ollut. Paistoin pikkuleivät 175° n. 10 min. Jäähtyneiden pikkuleipien päälle laitoin tomusokeria. Maku ei mielestäni ollut mitenkään ihmeellinen, mutta tulipahan kokeiltua.


Keltainen siskonmakkarakeitto


Tein eilen keltaista siskonmakkarakeittoa. Alkuperäinen ohje on Marttojen sivulta. Laitoin keittoon 1kg porkkanoita raastettuna, pieni lanttu raastettuna, 2 sipulia hienonnettuna, 3 valkosipulinkynttä, 2 rkl öljyä, 1 rkl curryä, 1tl kurkumaa, 1 litra vettä, 1 tl maustepippuria, 2 kasvisliemikuutiota, 200g sulatejuustoa ja 500g siskonmakkaroita.
Laitoin kattilan pohjalle öljyn ja kuumensin sen, lisäsin joukkoon carryn ja kurkuman ja sekoitin niitä hetken, lisäsin raasteet ja sipulit sekä liemikuutiot ja litran vettä. Joukkoon vielä maustepippuria ja sulatejuusto pieninä erinä. Sitten keitin seosta n. 10 minuuttia. Lisäsin joukkoon siskonmakkarat ja annoin kiehua taas kymmenisen minuuttia.
Keitto oli taivaallisen hyvää ja maistui vielä tänäänkin lämmitettynä. Suolaa voi tietysti lisätä, mutta meidän mielestämme maku oli juuri tuollaisena loistava. Mukavasti potkua tuli mausteista. Kannattaa kokeilla.

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Juustosämpylöitä


Leivoin tänään juustosämpylöitä. Nesteeksi laitoin puolet vettä ja puolet maitoa, sitten hiivaa, suolaa, pieni loraus siirappia, kananmuna, vehnäleseitä, ruisjauhoja, kaurahiutaleita, vehnäjauhoja ja lopuksi vähän sulatettua voita. Tein taikinasta pötkön ja leikkasin siitä sopivan kokoisia paloja ja laitoin pellille nousemaan. Ennen uuniin laittoa sivelin pullasudilla sämpylän päälle vettä ja ripottelin mozzarella-juustoraastetta päälle. Kyllä maistuivat hyvältä.

lauantai 10. marraskuuta 2012

Isänpäiväkakku


 Tein tänään jo etukäteen isänpäiväkakun. Täytteeksi laitoin omenasosetta ja vaahdotettua vaniljakastiketta. Kostutus vaniljamaidolla. Kakun päälle kaulin valkoista marsipaania. Käytin ensimmäistä kertaa kuviollista kaulinta alustaa. Sillä saa vähän vaihtelua marsipaanin pintaan. Ruusun tein mustasta marsipaanista. Tilasin tässä jokin aika sitten ruusumuotin, mutta sillä en saanut mieleistäni ja tämä ruusu onkin tehty ihan omin käsin. Lehdissä käytin kyllä muottia. Kaiken päälle suihkautin helmiäissuihketta. Kermapursotukset vielä reunoille.


keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Bostonpullaa ja korvareita


Tänään oli taas leivontapäivä. Tein pitkästä aikaa Bostonpullaa. Yleensä olen tehnyt pyöreitä, mutta nyt ajattelin tehdä pullat pitkään leipävuokaan. Täytteenä on voita, kanelia ja vaniljasokeria. Vuorasin vuoan leivinpaperilla.  Kaulin taikinasta levyn ja laitoin täytteet ja rullasin. Leikkasin pötköstä suoria palasia ja laitoin vuokaan. Voitelin kananmunalla ja ripottelin raesokeria päälle. Kannattaa nostattaa kunnolla.


Annoin bostonpullien jäähtyä ja tein tomusokerista ja vedestä kuorrutetta, jota valutin lusikalla pullien päälle.  Näyttää aika herkulliselta ja varmasti makealta.


Lopuksi tein vielä kaksi pellillistä korvapuusteja. Täyte on sama kuin bostonpullissakin. Tässä taas vierasvaraa pakastimeen. Leipominen on mukavaa, suosittelen.