maanantai 26. lokakuuta 2015

Mokkapaloja Irish cream makusiirapilla


Lauantaina alkoi tehdä mieli jotain suklaista ja makeaa. Mokkapalathan ovat aina sellainen nopea ja herkullinen leivonnainen. Tällä kertaa hieman taas muokkailin ohjetta.

Ohje tähän herkkuun:

3 dl sokeria
3 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl maitoa
1 dl Modo Irish cream makusiirappia
200 g sulatettua voita

Vaahdota sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää muna/sokerivaahtoon kuivat aineet ja nesteet vuorotellen. Lopuksi voisula. Sekoita hyvin mutta älä vatkaa. Jos et käytä makusiirappia, laita maitoa silloin 2 dl. Paista 200° n. 30 min. uunista riippuen.
Tarkista aina kypsyys.


Kuorrutus:
50 g sulatettua voita
5 rkl kahvia
2 rkl kaakaojauhetta
n.4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl Modo Irish cream makusiirappia
Sekoita aineet keskenään ja levitä kuuman kakun päälle. Halutessasi voit laittaa koristeita. 


Modo makusiirapit ovat käteviä käyttää leivonnassa ja vaikka lämpimissä juomissa.

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Gluteenittomia pikkuleipiä


Ja taas gluteenittomia pikkuleipiä. Näitähän tulee kuin sieniä sateella, no ei nyt sentään. Mutta kivojahan nämä ovat tehdä. Täytyy vaan kohta alkaa hankkia uusia pikkuleipämuotteja, että saadaan vähän vaihtelua malleihin. Näihin pikkuleipiin toivottiin taas täytteeksi vadelmahilloa. Päälle laitoin valkoista marsipaania ja violetit kukat sokerimassasta.


Näitä kukkamuotteja käytinkin nyt ensimmäisen kerran. Pakkauksessa oli eri kokoisia ja näihin tulee kiva kolo tuohon kukan keskelle. Siihen voisi laittaa vaikka jonkun nonparellihelmen, no en sentään taida, näissä kun on näpertämistä muutenkin. Ensin pikkuleipiä paistetaan, sitten täytetään hillolla,  kaulitaan marsipaani ja  otetaan muotilla riittävän monta päällystä ja vielä koristellaan pikkukukilla.
Mutta onhan nämä ihan nättejä, vaikka näissä jonkin verran hommaa onkin.

maanantai 19. lokakuuta 2015

Bostonpullaa ja kierrepullia


Pullaakin tuli leivottua viime viikolla. Pakastin oli taas tyhjentynyt vierasvara pullista, joten pitihän sinne saada taas täydennystä. Tein kahteen leipävuokaan Bostonpullaa, joissa oli täytteenä omenasosetta, kanelia ja fariinisokeria. Päälle ripottelin vielä raesokeria.


Nämä kierrepullat tein muffinipeltiä apuna käyttäen. Osa pullista oli hiukan liian suuria ja nousivat keskeltä liikaa. Näihin laitoin täytteeksi voita, kanelia ja fariinisokeria. Fariinisokerista tulee ihanan kinuskinen maku pullaan. Pakkohan sitä oli syödä lämmin pulla kylmän maidon kanssa. Voiko enää parempaa ollakkaan.

lauantai 17. lokakuuta 2015

Kaljamäski sämpylät


Ystävä oli tehnyt kotikaljaa kaljamaltaista ja kun kalja on valmista pullotettavaksi, siitähän jää jäljelle kaljamäski. Hän kysyi olisiko minulla käyttöä tälle mäskille ja otin tietysti tämän vastaan oikein mielelläni. Sillä hetkellä en ehtinyt leipomaan siitä mitään, joten laitoin sen pakastimeen. Muistin tässä viikolla, että minullahan on sitä kaljamäskiä pakastimessa ja sämpylän mieliteko nosti päätään, joten ei kun leipomaan.
Sulatin mäskin ja lämmitin rasvatonmaito/vesiseoksen ja lisäsin joukkoon mäskin, hiivaa, siirappia, suolaa, vehnäjauhoja ja sulatettua voita. Jätin taas taikinan mahdollisimman löysäksi.


Leivoin pyöreitä sämpylöitä. Sämpylöistä tuli todella pehmeitä ja maukkaita. En laittanut päälle mitään, enkä myöskään voidellut sämpylöitä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jos joskus teette kotikaljaa kaljamaltaista. Tänä päivänä varmaan moni tekee kotikaljansa uutteesta tai ostaa valmiiksi pullotettuna. Mutta hyvää kaljamäskiä ei ainakaan kannata heittää hukkaan, sen voi hyödyntää vielä näihin maistuviin sämpylöihin.

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Gluteeniton appelsiini-tuorejuustokakku


Tein taas gluteenittoman appelsiini-tuorejuustokakun. Tällä kertaa tekeminen menikin melkoiseksi teatteriksi. Ensinnäkin, toiveena oli, että laitan appelsiinin siivuja myös kakun reunoille. No, kun olin jo kaatanut kakkumassan vuokaan, muistin että voi h***o ne appelsiinit piti laittaa. Ne jäivät siis laittamatta. Se ei ollut kuitenkaan niin katastrofaalista, mutta kun tein ensimmäistä kertaa hyytelön kakun päälle appelsiinimehusta ja liivatteesta, niin se menikin pieleen oikein kunnolla. Jostain syystä mehu oli valunut kakun ja vuoan väliin ja ihmeellistä kyllä vain toiselta puolelta kakkua. Käsittämätöntä. Kakun päälle toivottiin tummia rypäleitä ja koska unohdin ne appelsiininsiivut kakun reunasta, laitoin sitten muutaman siivun kakun päälle ja vielä vähän raastettua appelsiininkuorta.


Kakun massan ohje on seuraavanlainen

1 1/2 purkkia Flora vanillaa vaahdotettuna
2 rasiaa (a´180g) Pirkka appelsiinituorejuustoa
tomusokeria maun mukaan
5 liivatelehteä
n. 1/2 dl appelsiinimehua
Kiille päälle:
3dl appelsiinimehua
4 liivatelehteä
( yleensä laitan 3dl appelsiinimehua ja 3dl hyytelösokeria ja onnistun)
Olen aina ennen tehnyt kakun päälle kiilteen hyytelösokerista ja mehusta ja niin aion tehdä toistekkin. Tällä liivatesysteemillä en lähde toisten enää kokeilemaan. Vanha hyväksi havaittu konsti on ainakin tässä tapauksessa minulle paras.
Tuttavani oli kakkuun silti oikein tyytyväinen ja kun tässä nyt kuvia kakusta katselen, ei se nyt loppujen lopuksi niin pahalta näytä. Tämä taas osoittaa sen että vaikka kuinka monta kertaa teet samanlaista kakkua, voi joskus tulla yllätyksiä onnistumisessa.

torstai 1. lokakuuta 2015

Gluteeniton kermakakku


Tein taas gluteenittoman kermakakun ystävälle. Kakkupohjan teko gluteenittomana on minulle aina ollut haasteellista. Nyt onnistui pohja kyllä todella hyvin. Käytin tällä kertaa jauhoina puolet perunajauhoja ja puolet maissijauhoa. Kakku oli n. 18 hengelle. Täytteeksi haluttiin perinteisesti mansikkahilloa ja lisäksi laitoin kermavaahtoa, johon sekoitin kinuskikastiketta. Perinteiset kermapursotukset laktoosittomasta kermasta tietysti.


Kakun koristukset sain päättää itse, joten ostin Belgialaisia mansikoita, vihreitä viinirypäleitä ja keräsin omasta puutarhasta kriikunoita, jotka ovat todella makeita. Ajattelin, että nyt en ala hedelmiä enkä marjoja asettelemaan järjestykseen, vaan laitan ne vain kakun päälle. Mielestäni tällainen "sekainen asettelu" on jotenkin raikkaamman näköinen. Minähän en tunnetusti voi sietää "kiillettä" tuoreiden marjojen ja hedelmien päällä, joten jos sitä joku minulle ehdottaa laitettavaksi, yritän kyllä kääntää pyytäjän pään toisiin ajatuksiin. Mutta toki, makunsa kullakin.