Olen jo vuosia tehnyt sokerimassalla päällystettyjä pikkuleipiä. Gluteenittomana olen tehnyt näitä yhdelle tuttavalleni säännöllisesti. Pikkuleipien väliin tulee hilloa maun mukaan.
Sokerimassalla koristeltuna pikkuleivistä saa todella kauniita ja näyttäviä. Väri valitaan aina mieltymyksen ja tietysti myös fiiliksen mukaan. Joskus saattaa olla myös kattauksella teemaväri ja sen mukaan päällystetään myös pikkuleivät. Toki marsipaanilla voi myös pikkuleivät päällystää, jos pitää marsipaanin mausta. Värivaihtoehtoja löytyy niistäkin ja ainahan voi valkoisen massan värjätä haluamansa väriseksi.
Taikina mistä teen nämä pikkuleivät on seuraavanlainen;
250 g pehmeää voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
6 dl gluteenittomia jauhoja tai vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa edelleen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Laita taikina kulhossaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, mieluummin pidemmäksikin ajaksi.
Kaulitse pieninä osina taikinaa levyksi. Tee mieleiselläsi muotilla pikkuleipiä.
Paista 170° n. 6-7 min. Paistoaika uunista riippuen. Tarkkaile pikkuleipiä, etteivät paistu liian tummiksi. Jäähtyneiden pikkuleipien väliin mieleistäsi hilloa. Kaulitse sokerimassaa tai marsipaania, käytä samaa muottia, millä teit pikkuleivät. Kostuta päällysteen toinen puoli vedellä tai elintarvikeliimalla ja paina varovasti pikkuleivän päälle. Koristele mielesi mukaan.
Vaihtoehtoja massojen värien ja koristeiden suhteen on mieletön määrä. Laitoin tähän muutaman erilaisen mallin ja värin, mitä olen aiemmin tehnyt. Kun katselin koneelta tekemiäni pikkuleipäkuvia, niin niitä oli niin paljon, että en sentään kaikkia tähän viitsinyt laittaa. Mutta tästä blogistani löytyy tunnisteen pikkuleivät, alta muitakin malleja ja värejä, kuin mitä tässä teille esittelen.
Vain taivas on siis rajana, kun teet tällä tyylillä pikkuleipiä. Maku näissä on todella hyvä, niin gluteenittomissa kuin tavallisissakin. Tuttavani, kenelle näitä säännöllisesti teen, laittaa pikkuleipiä aina pakasteeseen ja ottaa sieltä tarvittaessa. Hänen sanojaan lainatakseni, jos hän ei näitä pakastaisi, ne tulisi syötyä aivan heti. Niin maukkaita nämä pikkuleivät ovat.
Onpa monenlaisia ja ihania! :)
VastaaPoistaSiis voiko nää laittaa päällystettyinä pakkaseen? Ettei sokerimassa kärsi?
VastaaPoista