sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kaksikerroskakkua pioni koristeilla ja gluteeniton kakku


Sain jo viime syksynä kakkutoimeksiannon tuttavaltani, hänen syntymäpäivä juhliinsa. Olemme itseasiassa samojen aikuisten poikien tätejä, joten olemme siis tunteneet toisemme jo melkoisen tovin. No, hän siis pyysi minua tekemään juhliinsa kaksi kakkua, toinen kaksikerroskakku ja lisäksi  toivomus oli, että kakku on "nakedcake". Toinen kakku oli gluteeniton kakku, mukaellen isomman kakun tyyliä ja koristelua. Pöydän koristelussa käytettiin pionikuvioisia lautasliinoja ja pioneja toivottiin myös kakkujen koristeiksi.


Tein pionit sokerimassasta ja kukkien lehdet myös. Värimaailma oli hennon vaaleanpunaista, valkoista, jota värjäsin hivenen vaaleanpunaisella ja tummemman punaista myös. Näitä pioneita oli tosi mukava tehdä. Toki ne piti valmistaa hyvissä ajoin ennen kakkujen noutoa, koska niiden pitää hieman kovettua ja pitää muotonsa. Tein siis eri kokoisia kukan osia, jotka laitoin päällekkäin ja lisäsin kerrosten väleihin hieman elintarvikeliimaa, jolla osat pysyivät paikoillaan.
Koska kakun pinta oli vaahdotettua kermaa, laitoin kukkien alle hieman murskattua valkosuklaata,  että sokerimassakukat eivät ala sulamaan kerman päällä.
Kerroskakun kasaamisessa en käyttänyt kakkutukia, vaan laitoin ylimmän kakun alle juuri sen kokoisen vahapintaisen kakkupaperin. Kakku oli hyvin säilyttänyt muotonsa.
Pienempi kakku oli siis gluteeniton. Muuten kakku oli koristelun suhteen samantyylinen kuin isompi kakku. Minusta on hieno ajatus, että keliaakikoita muistetaan omalla kakulla, eikä keksitä jotakin helppoa valmista vaihtoehtoa kaupasta. Tänä päivänä on paljon keliaakikoita, joten usein teen isommatkin kakut sellaiseksi, joita voivat kaikki syödä.
Kerroskakku pitää tehdä sen verran jämäkämmäksi, joten siinä en noudattanut gluteenitonta vaihtoehtoa.


Olin tyytyväinen kakkuihin, niinkuin oli myös päivänsankari, joka kakut minulta tilasi. Se on aina paras kiitos ja palaute.

Loppuvuoteni onkin mennyt hyvin pienellä leipomisella oman tilanteeni johdosta. Olen ollut kirurgisessa toimenpiteessä, jonka jatkohoito alkaa tammikuun 7.päivä. Kun hoidon kolmen viikon jakso on takanapäin, voin taas alkaa uudella innolla ja toivottavasti myös hyvällä voinnilla, jatkaa tätä mukavaa harrastusta eli leipomista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti