keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Karjalanpiirakoita


 Olen jo kauan suunnitellut, että jonain päivänä vielä teen karjalanpiirakoita. Nyt se päivä koitti. Mielestäni suurin työ on ehkä riisipuuron keitto, tai ei se mitenkään vaikeaa ole, mutta aikaavievää kuitenkin. Olen tehnyt riisipuuroa lukemattomia kertoja ja kun haluaa hyvää puuroa, sitä pitää pitkään hauduttaa ja käyttää keittämiseen täysmaitoa ja voitakin pitää laittaa melkoinen nokare joukkoon. Eli puuron siis keitin ensin ja kun se jäähtyi, tein kuoritaikinan.
Taikinaanhan ei tullut kuin vettä, suolaa, ruisjauhoja ja vehnäjauhoja. Hyvin vähän aineksia siis.


Muotoilin taikinasta pitkiä pötköjä, joista leikkasin suht samankokoisia paloja, jotka sitten piirakkapulikalla muotoilin ns. ovaalin muotoon. Jokaisen piirakan keskelle laitoin lusikalla riisipuuroa ja rypytin piirakan reunat. Uunin olin laittanut jo aiemmin lämpenemään 250°. Sitten asettelin piirakoita pellille, niin paljon kuin mahtui (nämä kun eivät leviä mihinkään suuntaan) ja laitoin uuniin paistumaan. Kun otin kypsät piirakat uunista, voitelin ne runsaasti voisulalla ja sitten liinan alle. Voi, miten hyvältä ne maistuivatkaan. Karjalanpiirakoista tuli kyllä suosikkileivonnaisiani, niin mukavaa niitä oli tehdä. Oletteko muuten tienneet, että leipominen on hyvin terapeuttinen  harrastus. Sitten on vielä se hyvä puoli, että saa syödä herkullisia leivonnaisia.



1 kommentti: