lauantai 1. marraskuuta 2014

Gluteeniton appelsiini-tuorejuustokakku


Tein gluteenittoman appelsiini-tuorejuustokakun. Usein maustan tuorejuuston itse, mutta koska kaupassa oli appelsiini-tuorejuustoa, ajattelin käyttää sitä.
Mittasuhteet vedin ihan omasta päästä eli jos joku haluaa tehdä tätä raikasta juustokakkua, tässä ohje.

 n. 200g gluteenittomia murukeksejä tai tavallisia digestive keksejä
n. 75g sulatettua voita

Murskaa keksit hienoksi jauheeksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa irtopohjavuokan pohja leivinpaperilla ja reunat reunakalvolla tai leivinpaperilla. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle tiukasti ja laita reunoille appelsiinin siivuja koristeeksi, jos haluat. Laita vuoka jääkaappiin odottelemaan.

2 rasiaa Pirkka appelsiinituorejuustoa a`180g
2 purkillista Flora-vanillaa a`2.5dl
1 dl tomusokeria
6 liivatelehteä

Vatkaa vaniljakastike ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita kulhossa tuorejuusto löysäksi massaksi ja lisää kevyesti vatkaten vaniljavaahdon joukkoon. Laita kattilaan hieman appelsiinimehua ja kuumenna mehu. Sekoita pehmenneet liivatelehdet, kuumentuneen mehun joukkoon, koko ajan sekoittaen. Lisää seos pienissä määrissä kakkumassan joukkoon, varovasti sekoittaen. Kaada massa vuokaan varovasti ja tasoita pinta. Laita vuoka jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Hyytelö kakun päälle

3 dl appelsiini-tuoremehua
1 dl hyytelösokeria

Kuumenna mehu kiehuvaksi ja sekoita sokeri hyvin joukkoon, vispilää apuna käyttäen. Keitä seosta niin kauan, että seos näyttää kirkkaalta. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Jos jäähdyttäessä sokeri alkaa muodostaa pintaa vaaleita "kokkareita" ota siivilä ja kaada neste sen läpi kulhoon ja vasta sitten lusikkaa apuna käyttäen kakun päälle. Kaada siis varovasti kiille lusikan päälle ja siitä se valuu kakulle. Jos pintaan siitä huolimatta tulee pieniä kuplia, ota vaikka hammastikku ja puhkaise kuplat. Näin saat kauniin ja tasaisen pinnan kakulle. Koristelu onkin sitten jokaisen oma juttu. Minä laitoin tähän kakkuun vain muutaman appelsiinin lohkon.



Itse en ole tätä kakkua valmiina maistanut, mitä nyt massaa tehdessäni ja se kyllä oli herkullista. Tähän kakkuun käytin vuokaa, jonka halkaisija on 22 cm ja taikinaa jäi hieman yli. Loput massasta laitoin pieneen vain 17 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan ja kakun pohjaksi tavallisia digestivekeksejä ja sulatettua voita. Kakun laitoin pakastimeen odottamaan ensi viikonloppua. Tätä kakkua voi siis pakastaakin. 



6 kommenttia:

  1. Vau! Nyt on kyllä niin ihanan raikkaan näköinen kakku että! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Keltainen väri on niin raikas ja pirteä. Tässä kakussa myös maku on raikas. Kannattaa kokeilla. Keksiä vaihtamalla saa helposti keliaakikollekkin sopivan.

      Poista
  2. Upean näköinen! Appelsiinileivonnaiset on kyllä ihanan raikkaita. Njam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Appelsiini sopii kyllä leivonnaisiin todella hyvin. Kannattaa kokeilla.

      Poista
  3. Onpa herkullisen näköinen :) nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Appelsiini on leivonnassa kyllä yksi suosikkini. Se on niin raikas ja "kevyt".

      Poista