lauantai 23. kesäkuuta 2018

Singapore 16.5.- 23.5.2018 Osa 1


Olin tyttären ja vävyn kanssa kanssa viikon matkalla Singaporessa ja se oli minulle ensimmäinen kerta, tässä huikeassa paikassa. Singapore on kaupunkivaltio, asukkaita n. 5, 5 miljoonaa. Singapore on yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista ja sen pääsaarella asuu yli 5 milj. asukasta, joista noin viides osa on naapurimaista tulleita siirtotyöläisiä.
Ilmasto on trooppinen, koska maa sijaitsee päiväntasaajalla. Singaporessa on tiukat lait ja säännöt kuinka maassa elellään. Eipä ihme, että kaupunki on niin siisti ja jotenkin rauhallinen. Taksikuskikin kertoi, että kaupungissa ei tarvitse pelätä taskuvarkaita ja naisetkin voivat pimeällä kulkea huoletta, ei ole pelkoa päällekarkaajista. Tietysti liikennettä on paljon, koska ihmisiäkin on valtavasti, mutta siellä liikutaan joko takseilla, metrolla, bussilla tai junalla. Yksityisautoilu on siellä vähäistä. Ilma on puhdasta ja kaupunki vehreä ja kukkaistutuksia on katujen varsilla todella paljon. Kaupungin vehreys yllätti ainakin minut, koska yleensä miljoonakaupungit ovat harmaina pakokaasuista. Muistan elävästi parin vuoden takaisen matkamme Vietnamin Ho Chi Min cityyn, jossa paikalliset kulkivat miljoonilla mopoilla ja moottoripyörillä naamarit kasvoilla. Sininen taivaskin alkoi näkyä vasta kun lähestyimme rantakohdettamme Phan Thietin kaupungin Mui Ne`n kylää.
Koska Singaporessa ollaan trooppisessa ilmastossa, vesi valuu kasvoilla aina kun ulkona liikkuu. Onneksi voi välillä käydä ostoskeskuksissa viilentymässä, niissä ilmastoinnit käyvät täydellä teholla. Viuhka oli kyllä oiva apulainen ulkona liikkuessa.Singaporen rahayksikkö on singaporen dollari, mutta toki luotto-ja pankkikortit käyvät ainakin isoissa kauppakeskuksissa. Tietysti on hyvä varata myös käteistä rahaa mukaan. Minulla on tapana tehdä niin mutta kukin tyylillään.
Kaupungissa on paljon upeita rakennuksia ja niitä tuli katseltua tarkkaan, kun tyttären kanssa kaupunkia kierrettiin.


Tässä on yksi suosituista nähtävyyksistä Singaporessa eli Merlion patsas. Heti aikaisin aamulla paikalla näkyi valtava määrä turisteja kuvaamassa patsasta. Hotellimme Ritz Carlton sijaitsi lahden toisella puolella, joten näkymä huoneestani patsaalle oli esteetön. Huoneemme sijaitsivat 28. kerroksessa, joten huikeat näkymät olivat kaikenkaikkiaan.


Tässä näkymä hotellihuoneeni kylpyhuoneesta. Voin melkein sanoa, että eipä hassumpi. Oli mukava köllötellä ammeessa illalla ja katsella pilvenpiirtäjien valomerta.
Hotelli oli tietysti aivan huikea. Palvelu oli nopeaa, ystävällistä ja hillittyä. Joskus ihmettelen kuinka henkilökunta näissä huippuhotelleissa liikkuu. Rauhallisesti, mutta silti koko ajan tapahtuu jotakin. Asiakas huomioidaan sataprosenttisesti koko ajan.
Illalla saikin sitten nauttia erilaisesta näkymästä, tässä huikeassa miljoonakaupungissa, kun hämärässä ja pimeässä illassa alkaa loistaa miljoonat valot pilvenpiirtäjissä. Näky on jotain mielettömän upeeta. Sellaisesta me emme täällä suomenmaassa voi nauttia.
Eräänä iltana nautimme illallista juuri tuossa kuvan oikeassa reunassa sijaitsevassa ravintolassa. Hyvän ruoan lisäksi saimme nauttia upeista maisemista.


Matkoillahan ruoka on myös tärkeässä osassa. Itse tykkään syödä paikallista ruokaa, missä sitten matkustankin. China Town on varsinainen katukeittiöiden valtakunta. Täällä paikalliset asukkaat käyvät perhekunnittain syömässä joka päivä. Siellä missä paikalliset käyvät syömässä, sinne kannattaa myös turistinkin mennä. Saa taatusti hyvää ja puhdasta ruokaa.
Kaiken hyvän lisäksi, myös hinnat ovat todella edulliset.


Koska pitää olla maassa maan tavalla, söin taas koko reissun ajan puikoilla, niinkuin maan tapoihin kuuluu. Ruoka tosiaan on Singaporessa todella hyvää ja varsinkin kaikenlainen kiinalainen ruoka. Tässäkin paikassa oli ruokakojuja vieri vieressä lukematon määrä. Herra, jonka kojulta tilasimme ruokamme, valmisti sen alusta loppuun siinä paikan päällä. Mitään ei ollut valmiina, eli kaikki on tuoreista raaka-aineista mitä valmistavat ja niin herkullista.
China Town oli muutenkin näkemisen arvoinen, kuin vain ruoan takia. Se on aivan kuin toinen maailma, suurkaupungin sisällä. Vaikka en ole koskaan käynyt Kiinassa, niin tällaiselta siellä kaupungeissa varmaan näyttää. Kiinalaisia täälläkin tietysti asuu ja työskentelee. Tämä on heidän oma kaupunkinsa ja täällä näkee heidän kulttuuriaan. Todella mielenkiintoinen paikka.


Toinen nähtävyys kaupungin sisällä on Litlle India. Se on intialaisten oma kaupunginosa. Sieltä löytyy tietysti myös paljon ravintoloita, joissa tarjotaan intialaista ruokaa. Kävimmekin syömässä yhdessä paikassa ja ruoka oli todella herkullista.


 Tyttären kanssa vierailimme myös intialaisessa temppelissä. Paikka oli uskomattoman koristeellinen. Hindukulttuuriinhan kuuluu koristeellisuus ja temppelissä oli myös paljon kukkia, joista oli tehty erilaisia asetelmia ja seppeleitä. Intialaiset kävivät temppelissä rukoilemassa, eikä heitä haitannut vaikka turisteja pyöri ympärillä. En ole aiemmin hindutemppelissä vieraillutkaan. Paikka oli kyllä melko pysäyttävä. Temppelin ulkopuolella oli vanhus, jolta sai vuokrata huiveja, joilla sai peittää itseään, jos oli pukeutunut liian paljastaviin vaatteisiin.


Tällainen näkymä oli hotellihuoneeni ikkunasta iltaisin. Tätä näkymää olisi katsellut vaikka kuinka pitkään. Pilvenpiirtäjien valomeri on kyllä vaikuttava. Paljon parempaa näkymää en nyt ihan äkkiä keksi. Muutaman yön vietimme siis Ritz Carltonissa ja sitten siirryimme Sentosan saarelle.


Sentosan saarelle saavuttuamme majoituimme Hotelli Capellan villaan. Hotellihan pääsi koko maailman uutisiin, kun kaksi maailman mahtimiestä Trump ja Un tapasivat siellä.
No, onneksi eivät silloin olleet siellä kun me olimme. Tosin sinne tuskin huolittiin muita hotellivieraita samaan aikaan näiden herrojen kanssa.
Hotellihan on aivan uskomaton paikka. Tämä kuva on hotellin uima-altaalta. Puutarha oli valtavan suuri. Villoja oli useampi ja niihin kuljetettiin kuuden hengen "golfkärryillä". Toki kävellenkin liikuttiin.


Villaamme kuului tietysti oma uima-allas. Siinä tuli polskuteltia mielin määrin. Ilmathan Singaporessa suosivat aina. Lämpötila matkamme aikana oli reilu 30° joka päivä. Pieni saderyöppy saatiin varmaan joka päivä, mutta se vaan virkistää ja pitää luonnon vehreänä. Sellaista määrää kasteluvettä ei kyllä mistään löytyisikään, mitä valtavat kukkaistutukset kaipaisivat.Singaporeen yhdistetään aina myös drinkki nimeltä Singapore Sling. Drinkin on kehittänyt Raffles hotellin Long Barissa työskennellyt baarimestari Ngiam Tong Boon jo vuonna 1915.
Vävyni tilasi minulle kyseisen drinkin ja täytyy kyllä sanoa, että oli melkoisen tuhtia juomaa. Singapore Sling ei kuulunut Capellan baarin valikoimiin, mutta baarimestari teki sen minulle kuitenkin.


 Tyttären kanssa tuli kierreltyä kahden kesken jonkun verran, koska vävy teki töitäkin välillä, eikä vaan lomaillut niinkuin me. Joten shoppailua tuli harrastettua tyttären kanssa ja kiertelyä katselemassa kaupunkia. Kävimme myös uskomattoman upeassa Garden By the Bay puutarhassa. Siitä paikasta kirjoitan oman tarinan. Aivan huikea paikka, jossa sai ihailla lukemattoman määrän upeaa kukkaloistoa.


Toinen paikka mikä vaatii ihan oman kirjoituksensa on Singapore Zoo. Kerrankin eläintarha, jossa ajatellaan, että eläimillä on hyvä olla ja paljon tilaa. Eipä ihme, että paikka on arvosteltu yhdeksi parhaista eläintarhoista maailmassa. Mutta odotelkaahan näitä tarinoita ja sitä kuvien määrää mitä varsinkin Garden By the Bay:stä tuli otettua.
Mutta loppuyhteenvetona Singaporen osalta voin sanoa, että todella näkemisen arvoinen paikka. Siisteys, ystävälliset ihmiset, (tosin osa taksikuskeista ei puhunut sanaakaan ja toiset taas esittelivät kaupunkia kuin parhaatkin oppaat) upeat vanhat rakennukset, huikean korkeat pilvenpiirtäjät ja ilmasto. Kaikki on kohdallaan tuossa miljoonakaupungissa. Jos jotain miinusta halutaan miettiä, niin pitkä lentomatka ei ole kaikkien mieleen. Kaksitoista tuntia kestää lento, mutta koska kone lähti lähellä puolta yötä, kannattaa yrittää nukkua, koska viiden tunnin aikaero tekee alkuun vähän tepposia. Ainakin minulla oli vähän vaikeuksia saada siellä illalla unta.
Mutta ei muuta kun seuraavia postauksia odotellessa eli Garden By the Bay ja Singapore Zoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti