lauantai 17. lokakuuta 2015

Kaljamäski sämpylät


Ystävä oli tehnyt kotikaljaa kaljamaltaista ja kun kalja on valmista pullotettavaksi, siitähän jää jäljelle kaljamäski. Hän kysyi olisiko minulla käyttöä tälle mäskille ja otin tietysti tämän vastaan oikein mielelläni. Sillä hetkellä en ehtinyt leipomaan siitä mitään, joten laitoin sen pakastimeen. Muistin tässä viikolla, että minullahan on sitä kaljamäskiä pakastimessa ja sämpylän mieliteko nosti päätään, joten ei kun leipomaan.
Sulatin mäskin ja lämmitin rasvatonmaito/vesiseoksen ja lisäsin joukkoon mäskin, hiivaa, siirappia, suolaa, vehnäjauhoja ja sulatettua voita. Jätin taas taikinan mahdollisimman löysäksi.


Leivoin pyöreitä sämpylöitä. Sämpylöistä tuli todella pehmeitä ja maukkaita. En laittanut päälle mitään, enkä myöskään voidellut sämpylöitä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jos joskus teette kotikaljaa kaljamaltaista. Tänä päivänä varmaan moni tekee kotikaljansa uutteesta tai ostaa valmiiksi pullotettuna. Mutta hyvää kaljamäskiä ei ainakaan kannata heittää hukkaan, sen voi hyödyntää vielä näihin maistuviin sämpylöihin.

4 kommenttia:

 1. Ihanan muhevia sämpylöitä! Nyt alkoi tehdä mieli uunituoretta sämpylää

  VastaaPoista
 2. Kiitos Tita. Näistä tuli kyllä erityisen hyviä, liekö johtunut tuosta kaljamäskistä. No, tietysti siitä myös, että yritän tehdä aina mahdollisimman löysän taikinan kun leivon pullia tai sämpylöitä.

  VastaaPoista
 3. Moi. Mietin, että miten saat sämpylät tehtyä sämpylöiksi, kun taikina on löysää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita sen verran jauhoja että saat taikinasta pyöriteltyä sämpylöitä. Teet sitten pullaa tai sämpylöitä parhaita ja kuohkeita saat niistä kun jätät taikinan mahdollisimman löysäksi. Kun pyörittelet esim sämpylöitä voit lisätä pöydällä vielä jauhoja että saat ne leivottua.

   Poista