perjantai 21. syyskuuta 2012

Omenasosetta


 Tein ensimmäisen erän omenasosetta tänä syksynä. Omenoita on tullut taas paljon. Keräsin tähän satsiin vain valkeitakuulaita, olivatkin tosi mehukkaita ja kypsiä. Ainoa asia mistä en pidä, on omenoiden kuoriminen ja siemenkotien poisto. Minä kun olen vähän tällainen hätäinen ihminen, niin tämä homma on minulle liian aikaavievää. No, sain kuin sainkin, kattilallisen omenoita siihen kuntoon, että voin alkaa niitä keittää. Lisäsin vähän vettä kattilaan ja laitoin levyn miedolle lämmölle.


  Kun omenat olivat alkaneet pehmetä, otin survimen ja painelin omenoita pienemmäksi. Lopuksi soseutin sauvasekoittimella pehmenneet omenat. Lisäsin hillosokeria ja keitin kymmenisen minuuttia.


Annoin soseen jäähtyä kattilassa jonkun aikaa ja sitten purkitin koko satsin pakasterasioihin. Pieni määrä jäi yli ja sen laitoin lasipurkkiin ja jääkaappiin. Omenasose maistuu mahtavalta lettujen ja pannarin kanssa ja siitä saa hyvän täytteen myös kääretorttuun. Omenoita on sen verran paljon vielä puissa, että pitää ainakin toinen samanlainen satsi tehdä sosetta. Omenamehuakin voisi tehdä, kun sisareni mehumaija on vieläkin minulla lainassa. Omenapiirakan teko on huomenna edessä. Niitä voisi tehdä vaikka useamman, että saisi vähän pakasteeseenkin vierasvaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti