sunnuntai 25. elokuuta 2013

Raikas omenakakku


 Tein ensimmäistä kertaa omenajuustokakun. Alkuperäinen ohje on Pirkan resepteistä. Muuntelen mielelläni reseptejä, niinpä tämänkin on erilainen kuin alkuperäinen.


POHJA: 1 iso omena, 75 g voita, 2 kananmunaa, 1 1/2 dl sokeria, 2 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl vaniljasokeria. 1/2 tl kardemummaa.
TÄYTE:  6 liivatelehteä, 2dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta, 200 g maustamatonta tuorejuustoa, 2 tl raastettua sitruunan kuorta, 2 dl omenasosetta, 1 dl sokeria, 1 rkl omenamehua, 1 tl sitruunan mehua.
PINNALLE: 2-3 omenaa, 1 1/2 dl omenamehua, 3/4 dl hyytelösokeria.

1. Raasta omenat kuorineen. Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään ja lisää nostellen muna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää taikinan joukkoon omenaraaste ja sulatettu voi, sekoita kevyesti. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24cm) (Kannattaa laittaa vuoan pohjalle leivinpaperi, ettei kakku tartu kiinni vuokaan ja reunat kannattaa voidella hyvin voilla.) Jäähdytä kakkupohja poistamatta sitä irtopohjavuoasta.
2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 min. Vatkaa vaniljakastike löysähköksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon raastettu sitruunankuori, omenasose ja sokeri. Nostele vaniljavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon. Kuumenna omena-ja sitruunamehu. Purista liivatelehdet ja sulata kuumaan mehuun. Kaada liivateseos sekoitellen täyteseokseen. Levitä täyte kakkupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
3. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta omenamehu kattilassa ja lisää joukkoon hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Lisää omenaviipaleet varovasti mehuun, niin etteivät ne rikkoudu. Asettele omenaviipaleet kakun päälle ja sivele pullasutia apuna käyttäen vielä lientä kakun pinnalle. Anna raikkaan omenakakun hyytyä jääkaapissa vielä reilu pari tuntia.
4. Irrota kakkuvuoka, kun täyte ja kiille ovat täysin hyytyneet.
 Kannattaa käyttää kakun irrotuksessa apuna, ohutteräistä veistä eli pyöräyttää veitsellä varovasti kakun ja vuoan välistä, että täyte ei jää vuokaan kiinni. Minä laitoin vielä reunoille hieman fariinisokeria "koristeeksi".




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti