lauantai 6. syyskuuta 2014

Hedelmäpuita puutarhassa


Puutarhassamme on muutamia hedelmäpuita. Kriikuna on samanlainen kuin luumu, mutta hieman pienempi. Kypsyminen kestää hieman pidempään, kuin esimerkiksi omenien.  Olen muutaman kriikunan jo maistanut, mutta puusta otettuna ne ovat vielä hieman raakoja. Maahan pudonneet ovat kyllä jo kypsyneet.


Kriikunoista voi valmistaa sosetta, mehua ja viiniäkin olemme kerran kriikunoista valmistaneet. Kriikuna pelkästään, on ehkä monen makuun hieman liian karvas, mutta kun sitä sekoittaa esimerkiksi omenoiden kanssa, niin sekoituksesta tulee todella hyvää. Itse olen tehnyt kriikuna-omenasosetta ja mehua. 
Nyt kriikunapuumme kantaa todella runsasta satoa. Joka vuosi ei kriikunoita tulekaan, ainakaan meillä. Nyt pitää sato taas hyödyntää. Parasta mielestäni on se, kun voi suoraan puusta niitä syödä.


Puutarhassamme on myös muutama omenapuu. Valkeakuulasta löytyy kaksi puuta. Tämä lajike on hyvin mehukas ja kasvaa myös melko kookkaaksi. Näistä omenoista kannattaa tehdä mehua ja sosetta. Tottakai voi myös syödä ihan sellaisenaan. Itse en tosin tästä lajikkeesta niin kovasti pidä sellaisenaan, koska se on vähän hapan. Niin ja ihania omepiirakoita kannattaa tietysti tehdä myös.


Tämän lajikkeen nimeä en tiedä, mutta nämä ovat maukkaita ja makeita. Juuri minun makuuni. Ei niin pehmeä kuin valkeakuulas, mutta mahtavan makuinen.
Näiden lisäksi löytyy vielä kaksi muuta omenapuuta, jotka talomme edellinen omistaja, on itse risteyttänyt useasta eri omenalajikkeesta. Yksi talvilajike omenapuukin löytyy, niitä en ole koskaan edes maistanut, mutta toki niistäkin kannattaa valmistaa ainakin soseita. Mehun tekemiseen lajike on ehkä liian kiinteä.
Kannattaa kyllä hyödyntää kaikki sato mitä puutarhasta saa. Tehdä mehut, soseet, hillot ja piirakat pakasteeseen. Nyt kun hedelmäsato alkaa olla parhaimmillaan, nautitaan näistä herkullisista puutarhan antimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti