maanantai 22. syyskuuta 2014

HiivaleipääTänään oli hiivaleivän leivonta päivä. Alkoi olla niin kova mieliteko vaaleaan leipään, että pitihän sitä alkaa tekemään. Usein kaupassa mietin, että en kyllä malta ostaa vaaleaa leipää tai sämpylöitä,  kun osaan niitä itsekkin tehdä. Joskus kyllä pitää ostaa paahtoleipää, kun sen mieliteko iskee. Sekin maistuu hyvältä silloin tällöin. Ja kuinka helppoa onkaan sämpylöiden ja hiivaleipien teko. Taikinaan voi laittaa mitä jauhoja vaan kaapista löytyy ja vaikka sen aamupuuron lopun, mitä on jäänyt kattilaan.

Varsinaista ohjetta ei näihin leipiin ole, mutta kerron nyt kuitenkin mistä aineksista olen leivät tehnyt.

7 dl vettä
3 dl rasvatonta maitoa
n. 75g hiivaa
pieni loraus siirappia
reilu lusikallinen suolaa
vehnäleseitä
ruisjauhoja
vehnäjauhoja
sulatettua voita

Kohota taikina hyvin liinan alla. Leivo pyöreitä leipiä ja anna taas nousta. Viillä terävällä veitsellä viillot leipien päälle, vähän ennen kuin laitat ne uuniin. 
Taikinasta tuli kuusi leipää. Paista 200° n. 30 min.

Valitettavasti hiivataikinoitteni teko-ohjeet ovat yleensä niin summittaisia, että jos haluaa seurata tarkasti ohjetta ja määriä, ei minun neuvoillani ehkä arvaa lähteä kokeilemaan. Netistä ja leivontakirjoista kyllä löytyy tarkkoja mittoja jauhoille,  hiivaleipätaikinoiden ohjeista. Minulla on tällainen näppituntuma näihin hiivataikinoihin, enkä siksi jauhoja juuri koskaan mittaile. Olen tehnyt pulla-ja leipätaikinat yleiskoneella jo useita vuosia, en siitä huolimattakaan jauhoja koskaan mittaile. Vanha hyvä nyrkkisääntö on, että mitä löysemmäksi taikinan jätät, sitä parempi on lopputulos. Leivontapöydällä voi sitten lisätä jauhoja, leivonnan helpottamiseksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti