keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Runebergin torttuja



En ole koskaan aikaisemmin tehnyt Runebergin torttuja, jota kyllä kovasti ihmettelen, että miksi en ole. Minulla on jopa silikoninen runebergintorttu vuokakin, jonka me kilpailijat saimme Koko Suomi leipoo kilpailun jälkeen itsellemme. No, nyt tuli kokeiltua kuinka homma onnistuu ja onnistuihan se  mielestäni oikein hyvin.
Ohjeen kopioin jostakin blogista, jonka nimeä en kyllä muista, valitettavasti. Runebergintorttu ohjeita kun löytyi netistä todella paljon. Laitan teille tähän ohjeen, jos joku haluaa kokeilla.

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhetta

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Monet laittavat mausteeksi esim. karvasmanteliöljyä, mutta sitä ei kaapistani löytynyt.
Paista 200° n. 10-15 min. Kannattaa kokeilla tikulla kypsyyttä, koska eri uunit paistavat eri tavalla.
Kun tortut ovat jäähtyneet, ne kostutetaan sokerivedessä, mihin voi halutessaan lisätä esim. punssia tai mantelilikööriä. Minulla ei niitäkään löytynyt kaapista, joten ajattelin kokeilla mietoa siirappivettä ja se toimi tässä todella hyvin.
Anna nesteen imeytyä torttuun, mutta ei missään nimessä liikaa, ettei torttu lysähdä kasaan. Anna torttujen olla jonkun aikaa, ennen vadelmahillon ja pomadan pursottamista.
Laitoin kahvilusikalla vadelmahillon ja pomadan eli tomusokeri/vesiseos, laitoin pieneen minigrip pussiin ja leikkasin vain kulmaan pienen reiän ja pursotin torttujen päälle.
Tuosta ohjeesta tuli 10 kpl herkullisia Runebergintorttuja.



Eräässä ohjeessa, minkä netistä bongasin oli pursotettu tortun sisällekkin vadelmahilloa. Sitä pitää kokeilla joku kerta. Tämä kun ei todellakaan jäänyt viimeiseksi kerraksi kun näitä teen.


Käytin siis paistamisessa Iloleipureiden silikonista Runebergintorttu vuokaa. Ajattelin kuitenkin toimia varman päälle, kun en tiennyt minkälaista taikina on, niin voitelin ja korppujauhotin vuoan. Se tosin taitaa olla tarpeetonta. Jos vaikka seuraavalla kerralla kokeilisi ilman mitään rasvoja ja korppujauhoja. Näitä torttuja voi myös tehdä paperisiin tai pahvisiin muffinivuokiin, malli ei tietystikään silloin ole näin korkea.
Testasin tuossa äsken yhden tortun ja täytyy kyllä sanoa, että oli todella herkullista ja ihanan kosteaa. Kokeilkaa ihmeessä vaikka huomenna, kun on kansallisrunoilijamme Johan Ludwig Runebergin päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti