sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Gluteenittomat herrasväenleivät


Tuttavani pyysi tekemään gluteenittomia "herrasväen leipiä". Otin tehtävän vastaan hiukan mietiskellen. Edellinen kerta kun olen herrasväen leipiä tehnyt, meni totaalisesti penkin alle. Tosin siitä on aikaa varmaankin parikymmentä vuotta. Taikinahan näihin pikkuleipiin on todella murenevaista ja kun kyseessä on vielä gluteeniton versio, olin oikestaan kauhuissani että saanko yhtään pikkuleipää aikaiseksi. Netistä löysin ohjeen ja lähdin tekemään taikinaa. Taikinaa täytyi pitää jonkin aikaa jääkaapissa. No, se ehtikin olla siellä jonkin aikaa, kun hoitelin  kauppa-asioita. Kun sitten aloin leipomaan pikkuleipiä, yllätyin totisesti taikinan käyttäytymisestä. Kun otin taikinaa kulhosta, se oli hyvin "rakeista", mutta kun sitä hetken työstin pöydällä oikeaan muotoon, se olikin yllättävän hyvää käsitellä. Otin sydänmuotilla pikkuleipiä ja paistoin nopeasti eli n. 6-7 min. riitti paistoajaksi.


Täytin pikkuleivät mansikka-marmelaadilla, kuorrutin mansikka-tomusokerilla ja koristeeksi vielä valkoisia pieniä sydämiä. Jos vielä joskus teen kyseisiä pikkuleipiä, pitää muistaa tehdä melko paksuja. Silloin niistä tulee mielestäni paremman näköisiä ja muotin voi tietysti myös vaihtaa pienempään kokoon. Kun tästä pikkuleivän koosta mainitsin tuttavalleni, hänen hakiessaan pikkuleivät, sain hyvän vastauksen, ei haittaa vaikka ovat vähän kookkaampia, eipähän tarvitse sitten niin montaa syödä.
Aina siis kannattaa kokeilla niitä haastaviakin leivonnaisia. Saattaa yllättää itsensäkin, kuinka se homma sujuukin niin helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti