sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Hääkakkuja


Sain tehdä pitkästä aikaa hääkakkuja. Edelliset ja ensimmäiset hääkakut tein elokuussa 2012. Toiveena oli että kakkujen väri on violetti. Koristeeksi kullanvärisiä perhosia ja itse ehdotin morsiusparille vielä tuon "pitsi" reunuksen kakun alareunaan. Morsiusparin kakkuun morsian toivoi koristeeksi yllätyksenä sulhaselle, jotakin hänen työhönsä liittyvää. Yhdessä päätimme, että teen kakun päälle muutaman "koivutukin" ja niiden päälle kaksi perhosta, jotka kuvaavat morsiusparia.


Morsiuspari lisäsi vielä hankkimansa koristeen kakun päälle. Morsiusparin kakku oli tietenkin pienempi kuin muut kakut. Täytteeksi kakkuihin laitoin moussen, joka sisälsi vaniljavaahtoa, tuorejuustoa, vaniljasokeria ja tuoretta mansikkaa paloiteltuna. Kostutin kakut sitruunalimonadilla.


Pitsikoristeen kakun alareunaan tein marsipaanista ja värjäsin kultasuihkeella (elintarvike suihketta tietysti). Hankin Leipurin putiikista neljän pitsisabluunan setin, joten käytin yhtä malleista näihin hääkakkuihin.


Isommat kakut olivat kummatkin reilulle kahdellekymmenelle hengelle. Näissäkin kakuissa oli marsipaani päällys ja koristeet tein sokerimassasta ja värjäsin kultasuihkeella.
Näihin isoihin kakkuihin haluttiin myös perhosia, mutta pienenpiä kuin morsiusparin kakkuun.  Pienenpien perhosten muotti oli aivan tavallinen, ilman mitään koristeita. Niinpä ajattelin tehdä niihin itse hieman koristeellista pintaa.  Kuivatin ne tietysti myös sellaiseen muotoon, että ne olisivat lähdössä "lentoon".


Hääkakkujen teko on kyllä jännittävintä leivontaa mitä tiedän. Pitää miettiä hyvin tarkkaan missä järjestyksessä kaiken tekee ja tietysti sitä haluaa tehdä kaiken mahdollisimman tarkkaan ja hyvin. Näihin kakkuihin värjäsin itse violetilla pastavärillä 2,5 kg marsipaania ja 1 kg sokerimassaa. Oli muuten melkoinen urakka, voin sanoa. Hääkakut ovat tärkeässä roolissa hääjuhlassa, siksi niiden pitäisi onnistua täydellisesti.  Lainasin hääparille myös telineen, mihin mahtuu kolme kakkua, eli nämä esittelemäni kakut laitettiin kyseiseen telineeseen.

Lisäksi tein vielä gluteenittoman/maidottoman erikoiskakun. Siitä en ottanut kuvaa tänne blogiini, koska koristelu suoritettiin vasta juhlapaikalla. Jouduin kyseisen kakun kanssa hieman paniikkiin noutopäivän aamuna. Kakun kuorrutus oli siis soijakermaa ja siitä vatkaamani vaahto oli melko löysää. Laitoin kakun päälliosan sokerimassasta ja pursotin reunat ja koristelin kakun perhosilla. Aamulla kun kurkistin jääkaappiin, oli sokerimassalevy lähtenyt luisumaan pois kakun päältä ja pursotukset tietysti myös. Ei auttanut muuta kuin äkkiä ottaa suunnitelma B ja laittaa kakun pinta uusiksi. Levitin siis kakun pinnalle pelkkää violetiksi värjättyä soijakermaa ja laitoin laatikkoon mukaan sokerimassaperhoset. En uskaltanut laittaa perhosia vielä siinä vaiheessa kakun päälle, koska pelkäsin, että ne alkavat taas valua pois kakun päältä. Joku ihmeellinen kemiallinen reaktio oli ilmeisesti kyseessä. No, tiedänpähän seuraavan kerran, miten nämä kaksi ainetta käyttäytyvät keskenään, jos nyt koskaan enää uskallan tällaista kakkua tehdä.

Kiitän hääparia luottamuksesta kakuntekotaitoihini, vaikka olenkin tällainen harrastelijaleipuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti