sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Sunnuntain jälkiruokaherkku


 Tein tänään jälkiruoaksi piirakan. Mietin mitä jääkaapista löytyy ja löytyihin sieltä monenmoista materiaalia. Sieltä löytyi vähän säilykepersikoita, mitä jäi yli eilen tehdystä täytekakusta, omenasosetta, vajaa purkillinen Ikeasta ostettua vaniljakastiketta ja purkin loppu maustamatonta jugurttia. Ei muuta kun piirakan tekoon.  Pohjan tein vanhalla hyvällä ja helpolla ohjeella; 150g voita, 1,5dl sokeria, 1 muna, 3dl vehnäjauhoja ja 1tl leivinjauhetta sekä loraus kevyt kermaa. Pehmeä voi ja sokeri sekoitetaan keskenään ja lisätään kananmuna. Vehnäjauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe lisätään joukkoon. Lopuksi loraus maitoa tai kermaa. Laitoin taikinan piirakkavuokaan, jonka olin voidellut rasvalla. Taikinan päälle laitoin omenasosetta ja persikan viipaleita. Sekoitin kulhossa vaniljakastikkeen, maustamattoman jugurtin ja kananmunan. Levitin seoksen persikoiden päälle ja paistoin 175° uunissa varmaankin reilun puoli tuntia. Ajasta en ole varma, koska katson aina uuniin, miltä paistettu leivonnainen näyttää. Tällaisten piirakoiden paistaminen menee aina vähän mutu tuntumalla.

Tulihan sitä jo palanen maistettua. Oli todella hyvää, pehmeää ja ihanan kosteaa. Tällainen piirakka on siitä mukava tehdä, kun siihen voi laittaa oikeastaan ihan mitä vain kaapista löytyy. Tuo ns. kuorrutus oli itsellenikin uusi kokeilu. En ole koskaan ennen käyttänyt vaniljakastiketta tuolla tavalla. Mutta ajattelin, että eiköhän kananmuna sido massaa senverran, että se piirakan päällä toimii ja toimihan se. Suosittelen kokeilemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti